Apotropaia and Phylakteria

Conference Paper

Archaeological evidence: 3a. Apotropaic qualities of objects: Sanctuary context
Friday 2021-06-25
09:00 | 11:00
Place: Swedish Institute at Athens & Zoom

Οι μάσκες από τον «βόθρο» της Τίρυνθας υπό το πρίσμα των νέων παρατηρήσεων και η σύνδεσή τους με το αποτρόπαιο

Ειρήνη Κουμπούρα, 2021-06-25, Time: 09:50 - 10:10

Abstract

Στόχος της ανακοίνωσης είναι η προσέγγιση της ερμηνείας των μασκών, των παραδοσιακά ερμηνευομένων ως Γοργονείων, από τον «βόθρο» της ακρόπολης της Τίρυνθας. Η σημασία των Γοργόνων και των Γοργονείων στην ελληνική τέχνη του 8ου και του 7ου αιώνα έχει ήδη πολλαπλώς μελετηθεί. Εδώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα των μασκών υπό το πρίσμα της ήδη υπάρχουσας βιβλιογραφίας και της σύζευξής της με τα νέα δεδομένα από την ακρόπολη της Τίρυνθας, όπως με την αναθεώρηση περί της ερμηνείας του «ναού της Ήρας» ως «κτιρίου Τ», και με παρατηρήσεις που έχουν προκύψει από την εκ νέου μελέτη και προσέγγιση των ανασκαφικών δεδομένων. Μέσα από τη διερεύνηση του ρόλου τους, της θέσης τους στο περιβάλλον εύρεσής τους και της σχέσης τους με τα υπόλοιπα ευρήματα του περικείμενου γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστεί ο ακριβής χαρακτήρας των αντικειμένων αυτών. Περαιτέρω, τίθεται υπό νέο πρίσμα η έννοια του αποτρόπαιου στο unicum της περίπτωσης της Τίρυνθας και η ξεχωριστή σύνδεσή του με την τελετουργική πρακτική. Ποια είναι η διαχείριση των αντικειμένων μετά την περάτωση του αρχικού σκοπού κατασκευής τους είναι ένα άλλο σημείο, το οποίο αποκαλύπτει σε σημαντικό βαθμό την ιδιαίτερη θέση τους στο πλαίσιο της συνολικής θεώρησης των γοργονείων ως αποτρόπαιων. Τέλος, η εύρεσή τους σε ένα περιβάλλον με έντονο κοινωνικό-ιστορικό, πολιτικό και μυθολογικό παρελθόν άπτεται των θεμάτων του χρόνου γένεσης του αποτρόπαιου και της ενσωμάτωσής του στη χρήση των μασκών.

About the Author(s)

Υποψήφια διδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

×
×

We use cookies to enhance your online experience.
By browsing our site, you agree to our use of cookies.

Read More