Apotropaia and Phylakteria

Conference Paper

Archaeological evidence: 1. On apotropaic rituals and practices in domestic, industrial and sacred contexts
Thursday 2021-06-24
10:45 | 12:50
Place: Swedish Institute at Athens & Zoom

Βραχογραφίες, χαράγματα, γλυπτά και ανάγλυφα με αποτροπαϊκό ή φυλακτήριο χαρακτήρα από την αρχαία Θράκη

Διαμαντής Τριαντάφυλλος, 2021-06-24, Time: 12:00 - 12:20

Abstract

Οι βραχογραφίες με παραστάσεις ανθρώπινων μορφών ή ζώων στην περιοχή Ρούσσας και Γονικού νομού Έβρου και οι κοιλότητες διαφόρων μεγεθών σε βράχους της Ροδόπης και του Ισμάρου χρονολογούνται στην ύστερη εποχή του χαλκού ή την πρώιμη εποχή του σιδήρου και έχουν ερμηνευθεί ως δημιουργήματα των θρακικών φύλων για την προστασία ανθρώπων και ποιμνίων από τις υπερφυσικές ή φυσικές δυνάμεις του κακού.

Το ανάγλυφο που εικονίζει τον Πρίαπο με υπερμεγέθη φαλλό και προέρχεται από το τόξο της κεντρικής πύλης του φρουρίου Καλύβας και τα χαράγματα πελμάτων  στο κατώφλι και στο πλατύσκαλο της μιας από τις εσωτερικές δίδυμες πύλες του ίδιου φρουρίου έχουν αποτροπαϊκή σημασία και σχετίζονται με την προστασία των αμυνόμενων από τις επιθέσεις του εχθρού. Ανήκουν στη φάση του φρουρίου που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ.

Την ίδια αποτροπαϊκή και φυλακτήρια σημασία έχουν και οι άλλοι μαρμάρινοι φαλλοί που προέρχονται από τον Πολύανθο, τη Μαρώνεια και το Φανάρι Ροδόπης και χρονολογούνται στον 4ο και 3ο αι. π.Χ.

About the Author(s)

Επίτιμος Διευθυντής Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

×
×

We use cookies to enhance your online experience.
By browsing our site, you agree to our use of cookies.

Read More